Objects in the mirror are closer than they appear


Allt som skickas ut i cyberrymden, stannar där. Varje mail, varje facebookbild. Förstå vad stor cyberrymden måste vara, du och jag är bara små mikronanosar jämfört med Det Stora Okända. Vem är det som sitter vid den stora Hårddisken, som kontrollerar allt? Vem är det som så gärna vill att allt ska sparas, dokumenteras?

Varje gång en bok eller tidning av någon slag publiceras i Sverige, så skickas en kopia (minst) till stadsbiblioteket. Detta för att vi i framtiden ska kunna ställa en prognos, jag kommer inte på ett bättre ord, på dagens litterära status. Det är också till för att vi ska minnas böcker, tider, krig, kärlek, sorg, känslor, dåtid och nutid. Varför är vi så besatta om att spara och bevara? Varför stirrar vi oss blinda på dåtiden?

Objects in the mirror are closer than they appear.

Så stod det på mopedens backspegel. Och kanske stämmer det i verkliga livet - hur kommer det sig att vi sparar och sparar, men ändå aldrig lär oss ngt? Ta WW2 som exempel (Andra Världskriget); I runt 50år har vi letat upp varenda kvarlevande bevis för att det inträffat. För att dokumentera förföljelsen, förnedringen, massmordet och misstagen. "Vi behöver inte vara rädda för att det kommer hända igen - för vi har ju lärt oss! Eller hur?"

Jahh. Snyggt. Och hur länge höll det? I Sverige, Danmark, Tyskland och andra Europeiska länder börjar det nu poppa upp partier och grupper som håller på samma agenda som ett tidigt Nationalsocialistiska Arbetarpartiet i Tyskland (Tidigt och mitten av 1930talet). "Hej. Vi säger inte att vi är bättre än er, men vi har större rätt till den mark som du står på, än vad du har. Vi borde gå före i arbetsköerna, bostadsköerna, bussköerna. Varför? För att vi är födda i det här landet. Här har jag gått hela mitt liv och aldrig behövt kämpa för ngt. Sen kommer du, bättre utbildad och alltid i tid till jobbet, och får då mitt jobb. What the fuck? Jag som alltid betalat skatt i Sverige! Skulle jag komma till Iran så respekterar jag att du är mer värd, men i Sverige, då jävlar ska ni dansa efter min pipa" Kvalificerat bullshit.

Det är samma sak som med nazismen. Det som börjar smått, blir sällan gott. Eller ngt.

Vi borde studera vår historia lite bättre. Det är inte ett dött läroämne. För sköter vi inte dåtiden, finns det en risk att vi kommer behöva uppleva dåtiden om och om igen, tills vi gör det rätt. Lär oss från våra misstag, accepterar varandra för dom vi är och (Här är varför man faktiskt ska lyssna på sin lågstadielärare) behandlar andra som man själv skulle kunna tänka sig att bli behandlad. Tysta leken börjar nu, och begrunda det jag precis skrev är ni snälla:)

Kommentarer
Postat av: smula

till en början: har saknat dig o dina välformulerade inlägg! försvinn inte så länge igen ;) !

och jag håller definitivt med dig... mopedspegeln har rätt... otäckt rätt...



ha de fint//smula

2008-07-23 @ 21:05:03
URL: http://smula.blogg.se/
Postat av: Effell

Det var en insiktsfull filosofisk reflektion där. Har aldrig tänkt på att den där ofta använda spegeltexten kunde ge sådana associationer. Det ligger mycket i det.

2008-07-23 @ 21:49:09
URL: http://effell.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0